Kursen handlar också om källkritik - att kunna granska informationens användbarhet och trovärdighet.
Artikelsök
På lektion 1 för den här uppgiften gick vi därför igenom Artikelsök. De artiklarna man hittar där hittar man inte via en Google-sökning eftersom A-sök är en databas över tidskrifter som inte är fritt tillgängliga/gratis. I A-sök kan man dels söka på tidskrifter som finns på biblioteket (t.ex. Populär historia och Allt om historia) men även massa andra tidningar och tidskrifter. En del artiklar kan man läsa direkt på nätet, andra går att beställa via biblioteket.
Tips
Om du vill söka i en särskild tidskrift - gå in på Formulärsök och skriv tidskriftens namn (eller ett ord som kan tänkas ingå i tidskriftens namn) i fältet "Publikation". Här kan du också göra andra avgränsningar i din sökning.
Jag tipsade även om en viss sök-teknik i A-sök - det kallas trunkering och görs med hjälp av den lilla stjärnan (*). Skriv början på ett ord och sluta med * och du söker på alla fortsättningar på det ordet. Tex. industri* söker på industrialisering, industrier, industriverksamhet, industrihistoria etc. istället för bara ordet industri. Tänk på att sätta stjärnan rätt - om du t.ex. trunkerar såhär: "kvinna*" så får du inte med "kvinnohistoria", "kvinnlig" etc. Då är det bättre att trunkera efter kvinn*.
Trunkering kan också användas i bibliotekskatalogen och i andra databaser, men fungerar inte i sökmotorer såsom Google eller andra tjänster där det inte jobbar någon som lägger in (indexerar) innehållet.
Om din sökning inte ger något - tänk över om du har sökt på rätt ord, stavat rätt eller placerat * rätt.
Här ser du en sammanfattning av föreläsningen som klassen har fått om Google och sökning & granskning av källor vid ett tidigare tillfälle.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar