För att ta oss an detta behövs en hel del informationssökning - eftersom vi försöker skapa oss en uppfattning om framtiden så finns det inte mycket konkret fakta att ta fasta på, utan man behöver hitta olika perspektiv och teorier. Det kan vara väldigt svagt underbyggda teorier, rena spekulationer, för att inte tala om kommersiella intressen som påverkar informationen - så här är det högst aktuellt med ett källkritiskt öga.
Se till att ha en strategi så går det lättare
Att söka källkritiskt och grundligt kräver mer tid och är svårare än att bara söka, men om man har en strategi går det lättare.
1. Börja med att dokumentera dina förkunskaper - de är krokarna som du ska hänga ny information på. På så vis får du även fram olika sökord att använda. Fortsätt fylla på den här kunskapskartan när du läser ny information - fyll på med nya ord, perspektiv och var nånstans du hittat din information.
2. Gör breda sökningar för att fylla på din baskunskap - alltså, för att hitta de olika delar som ingår i ämnet; vilka olika aspekter av framtidens turism som finns.
Här kan du t.ex. använda Google, uppslagsverk som Wikipeda m.m. När du använder Google - tänk på att pröva olika sökord och kombinationer av sökord. Använd din förkunskapskarta för att komma på ord att söka på.
Tänk även på vilken slags information Google kan ge dig. Google söker ju bara av den synliga webben - inte hela internet. Den synliga webben kan beskrivas som internets yta, här hittar man offentliga sidor, sidor som inte kräver inloggning etc. Och eftersom man som regel bara kollar på de översta träffarna när man googlar så är det rätt viktigt att ha koll på vad som gör att just de webbsidorna hamnar högst upp. Är det för att de är bäst? Mest relevanta?
Detta påverkar hur högt en webbsida hamnar i Google träfflista:
- orden du sökt på och var på webbsidan de orden finns
- antal klick på webbsidan - desto fler som klickat på den desto högre upp kommer den
- antal länkar som går till den webbsidan
- din sökhistorik - Google vet vad du sökt på innan, vilka sidor du klickat på när du sökt och hur länge du var inne på olika sidor. De vet även var i världen du befinner dig osv.
Detta tillsammans formar din googling och gör att just du får ett särskilt, anpassat sökresultat. Det kallas även Filterbubbla och innebär att dina åsikter och dina intressen kommer tillbaka till dig. Det är viktigt att vi alla kliver utanför vår filterbubbla med jämna mellanrum.
3. Du behöver se till att hitta olika sorters källor för att ha en så trovärdig grund som möjligt för dina slutsatser. Då behöver du även hitta material från den djupa webben. Det kan t.ex. handla om material från databaser, kataloger etc. Exempel på sådant material är böcker, tidningsartiklar m.m.
Ställen du kan söka på:
- Bibliotekskatalogen
- Artikelsök
- Länklistor som t.ex. Länkskafferiet eller bibliotekets länksida.
När du söker i databaser och kataloger, som t.ex. Artikelsök, finns det lite andra sök-knep man kan använda jämfört med i sökmotorer som Google. Ett sådant knep, som kan vara helt avgörande för huruvida man hittar bra träffar eller inte, kallas trunkering. Det innebär att man använder en * för att öppna upp för olika ändelser på ett ord.
Lär dig mer om Artikelsök och trunkering i den här filmen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar