måndag, mars 13, 2017

Gör rätt med Upphovsrätt

Om jag ska göra ett bildspel om en konstnärs liv och verk - kan jag bara googla fram bilder på hens tavlor på nätet och använda dem? Hur vet jag egentligen vad som är lagligt, när det kommer till att använda olika slags material, oavsett om det handlar om bild, film, musik, youtube-klipp eller information?
Allt material som har framställts av någon ägs också av denna personen. Detta regleras i en lag som heter Upphovsrätt. Men vad innebär den egentligen?

Upphovsrätten kan sammanfattas i dessa punkter:
  • är den lag som anger vilka rättigheter upphovspersonen har.
  • gäller i 70 år efter att upphovspersonen har avlidit.
  • innebär att man inte får använda materialet utan upphovspersonens tillstånd.
  • är till för att skydda den som skapar något så att andra inte kan stjäla det, reproducera det eller göra något annat med det som upphovspersonen inte godkänner.
  • gäller alltid! Även om man inte ser någon copyright-symbol gäller alltid upphovsrättslagen.
Innebär det verkligen att man alltid måste fråga upphovspersonen om lov för att t ex använda en bild? Ja, nästan. Om inte ägaren redan från början har angett att/hur materialet får användas, t ex genom Creative Commons. Dessutom kan du, så länge du håller på med ett skolarbete, få göra vissa saker utan att fråga om lov. Här kan du läsa mer om vad du får göra i ditt skolarbete. Kolla källan/Skolverket har också mer information kring vad som gäller.

Musik
För ES-programmet på Jenny är ju en viktig del att se till att den musik som används och framförs används på ett lagligt sätt. Även här finns vissa undantagsregler för just skolor och klassrumssituationer, t.ex. att man får spela upp upphovsrättsskyddad musik på en lektion. Däremot att spela i korridorer, på avslutningar och konserter - det kräver särskilda avtal som skolan ingår med organisationer som företräder musikers/kompositörers rättigheter. Läs mer på Skolverkets upphovsrättsguide om musik.

Creative commons
De senaste 10-12 åren har det blivit vanligare att man använder sig av Creative commons (CC), åtminstone när det gäller publicering av material på nätet. CC innebär att upphovspersonen redan från början anger hur andra får använda hens material. På så vis slipper man kontakta upphovspersonen varje gång man hittar något man vill använda - det syns direkt vad som får och inte får göras med bilden, låten eller filmen.
För att detta ska fungera består CC av olika licenser som anger vad användaren får och inte få göra. Det finns 6 olika licenser; här ser du hur de ser ut och vad de står för:



Erkännande (på engelska By): man får göra vad man vill med materialet så länge man hänvisar till upphovsmannen. Detta är grunden för alla de andra licenserna.


Erkännande, Dela lika (eng: Share Alike): man får göra vad man vill men om man ändrar på materialet så måste man publicera det med samma cc-licens som originalet. 


Erkännande, Inga bearbetningar (eng: No derivative): Man får inte ändra på något i materialet utan får endast använda det så som det ser ut i original. 


Erkännande, Icke kommersiell (eng: Non Commercial): Man får inte använda materialet i vinstdrivande syfte, alltså så att man tjänar pengar på det. Annars får man göra vad man vill. 


Erkännande, Icke kommersiell, Dela lika: Man får inte tjäna pengar på materialet, och man måste publicera det med samma cc-licens som originalet. 


Erkännande, Icke kommersiell, Inga bearbetningar: Man får inte tjäna pengar på materialet, och man får inte ändra på originalet. 

För alla licenser gäller att man måste ange upphovsmannen! För mer detaljerade beskrivningar av licenserna, gå till www.creativecommons.se/om-cc/licenserna/


Du kan också titta på den här filmen, som förklarar vad licenserna står för och hur CC fungerar.



"Vad är Creative commons" av Iis. CC BY.

Här kan du söka på CC-material:
  • Google bildsök: klicka på Sökverktyg - Användningsrättigheter
  • CC Search (här hittar du flera olika söktjänster på olika slags medier)
  • Jamendo - sök CC-licensierad musik

Sökkritik och källkritik kring medier och nyheter

På den här lektionen går vi igenom grunderna till Källkritik - inte grunderna såsom Tendens, Äkthet, Beroende och Tid. Snarare grunderna i form av - hur börjar man? Och en bra källkritik kan man säga börjar med Sökkritik.

Sökkritik innebär att det kritiska granskandet inte bara gäller det man har hittat utan även de kanaler man har sökt via; HUR man har hittat sina källor. Vad för slags information får jag om jag googlar? Hur fungerar Google - hur tar de fram just de här träffarna? Vilka sökordsförslag får jag och varför? Var behöver jag söka för att få annan slags information?

Början till en bra källkritik börjar alltså under tiden eller till och med innan man söker. Tänker du ut på förhand vilka olika kanaler du ska söka via? Tänker du i förväg på vilken slags olika information och källor det kan finnas och som du kan behöva inom ditt ämne? Funderar du på varför du får fram den informationen du får, vilka vinklingar och intressekonflikter som finns inom ämnet, vilka konsekvenser det kan få?

Så hur gör jag för att vara sökkritisk?
Börja med att tänka på vilka olika slags information som finns. Exempel på detta kan vara:

  • uppslagsverk
  • nyheter (tv, radio)
  • nyhetsartiklar (dagstidningar, kvällstidningar)
  • tidskriftsartiklar (vad är skillnaden mellan en dagstidning och en tidskrift?)
  • muntliga källor
  • webbsidor (privata, statliga, myndigheter, organisationer etc)
  • bloggar
  • uppsatser
  • forskning
  • filmer och dokumentärer
  • böcker
  • m.m.
Beroende på ditt ämne så kan det finnas mer eller mindre information inom respektive kategori. Det ämnet eller den frågan du söker efter kanske inte har relevant info inom alla dessa informationskategorier, men troligen inom flera av dem. Så du behöver göra sökningar som kan täcka in potentiellt alla dessa informationsformat, och kanske fler/andra. Nästa steg är därför att fundera på vilka kanaler du måste använda för att täcka in alla, och hur de kanalerna fungerar olika. 

Om vi börjar med Google (för de flesta börjar ju där). Det är ett bra ställe att börja på - tyvärr är det många som aldrig kommer längre än Google, och det är då det kan bli problematiskt. Via länken nedan går vi in på varför. 


När du googlar gäller det att du är medveten om vilken information du kan få fram via den kanalen, och vart du behöver gå för att få fram sådan information som Google inte kan ge dig. 

Vi bibliotekets webbplats finns det samlat en mängd olika databaser och sajter där man kan hitta relevant information - som inte dyker upp vid google-sökningar. I vissa databaser, såsom Artikelsök, kan det kräva lite mer expertis för att göra bra sökningar. Därför kan det vara bra att kolla in våra instruktionsfilmer för att få hjälp.