Därför jobbar vi med sökning på ett mer medvetet sätt i den här uppgiften. Tanken är att ni ska utveckla och förbättra era sökstrategier. En bra sökstrategi hjälper dessutom dig att lära dig ämnet du söker på, och ger bättre förutsättningar att göra en bra uppgift.
En bra sökmetod
börjar med dina förkunskaper. Ibland har man mycket förkunskaper, ibland lite - men det är alltid de förkunskaperna man måste utgå ifrån när man börjar söka. Det är därför en bra vana att ha en dokumentation med sig - det kan vara ett dokument eller en mindmap.
Om du har rätt lite förkunskaper så måste du göra breda sökningar för att bygga ut dina förkunskaper. En bred sökning är en sökning i en sökmotor eller i ett uppslagsverk, där man söker på rätt stort ämne, t.ex. Mesopotamien. Breda sökningar kan också handla om att läsa den information som finns i läroboken. För jag måste ha en del grundläggande kunskaper om det större ämnet innan jag kan välja en avgränsning att fokusera på.
Oavsett hur eller var jag söker så kan jag använda min dokumentation till att fylla på med nya kunskaper och infallsvinklar. Detta hjälper mig få en översikt över ämnet, och också att välja en avgränsning.
Andra sökställen än Google
Google är det vanligaste söksättet, men det räcker inte som enda kanal för att inhämta information. Detta beror på att Google inte söker av all slags information. Man skulle missa mycket om man endast använde Google, och då kan man knappast påstå sig ha lärt sig ett ämne ordentligt - om det kanske finns massa information som man aldrig ens har sett, som säger helt andra saker än det man har hittat.
Vanliga sökställen inom skolan är Artikelsök, Landguiden, NE, DiVA och bibliotekskatalogen. Allt detta hittar du på bibliotekets webbplats!
Artikelsök är en databas för just artiklar. Databaser fungerar lite annorlunda än sökmotorer - det man hittar i en databas är endast det som människor har lagt in i den databasen. Sökmotorer har inget eget innehåll utan söker endast av material från andra ställen. Det som ligger i en databas är ofta lagt bakom lösenord eller i kataloger som gör att det innehållet inte ofta kommer fram i en google-sökning.
Den här filmen ger en introduktion till Artikelsök:
När man söker i databaser finns det en viktigt sökteknik att känna till - trunkering. Det innebär att man med hjälp av en * söker på olika påbyggnader av ett ord.
T.ex. sökordet kvinna söker på just det ordet, medan kvinn* söker på kvinnligt, kvinnor, kvinnors osv. Detta kan man använda även när man kombinerar sökord: egypt* kvinn*.
I den här filmen förklara vi hur trunkering fungerar:
Vad alla borde veta om Google
Men man kan såklart använda Google tillsammans med Artikelsök och andra sökvägar. Då kan det vara bra att veta lite om hur Google fungerar.
Googles sökresultat anpassas för dig utifrån:
- din geografiska plats (folk i Ryssland, USA eller Polen får andra resultat)
- din sökhistorik, dvs vad du har sökt på innan
- din besökshistorik, dvs vilka sidor du har klickat på, hur länge du har varit på de sidorna osv.
- ditt sökord - var på sidorna det sökordet finns
- andras sökhistorik och besökshistorik - det mest populära hamnar högt upp
- antal länkar till och från sidor
Detta innebär att din google-sökning inte är neutral, och ibland måste man därför anstränga sig för att få tillräckligt bra variation på det man söker på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar