torsdag, oktober 18, 2018

Sökmetod och källkritik

Ni jobbar med arbetsområdet demokratier och diktaturer, och er uppgift är att välja ett land som är antingen en demokrati eller en diktatur och göra en BULB-presentation om det landet - vad är det som gör landet till en demokrati/diktatur? Vad kännetecknar det statsskicket? osv.

Inför den uppgiften så gick vi igenom vad som är en bra sökmetod. Här finns en repetition av vad vi gick igenom.

Sökmetod

Steg 1: Börja med dina förkunskaper

För att veta vad du behöver ta reda på så måste du veta vad du redan kan. Skriv ner dina förkunskaper i ett google-dokument eller i en mindmap. Börja t.ex. med vad du vet om demokrati eller diktaturer - du måste ju veta en hel del om detta för att kunna se hur ett land är demokratiskt eller diktatur-styrt.
Sedan kan du skriva ner det du vet om landet du har valt - skriv ner sådant som har med statsskicket att göra.

Steg 2: Börja söka - men välj dina källor!

Det är lätt att man bara googlar när man ska börja söka, men problemet med google är att man får fram väldigt många olika källor och många av dem är inte lika trovärdiga som andra. Det är viktigt att du tänker på vilka källor som är pålitliga, och ofta måste du söka på andra ställen än Google för att hitta de pålitligaste källorna.

Bra ställen att börja söka på:

NE 
Landguiden

Steg 3: Dokumentera!

Medan du söker och läser information är det viktigt att skriva ner alla nya tankar och kunskaper som du får fram. Detta kan du göra genom att fortsätta skriva där du skrev ner dina förkunskaper. Skriv även ner VAR du hittat information, dvs vilka källor du har hittat. På så vis blir det lätt att skriva dina källor när du lämnar in skoluppgiften. Att skriva medan man läser och söker är viktigt för att man ska lära sig det man hittar - inte bara hitta och sedan glömma bort det när man är klar.

Källkritik

Du ska vara källkritisk från början när du söker information. Många gör fel på detta - de söker information, använder informationen och sedan är de källkritiska. Men källkritiken ska komma först!
Innan du söker ska du tänka på:

  • Vem kan något om det här ämnet? Vem är kunnig?
  • Var hittar jag pålitlig information om det här ämnet?
När du har hittat en källa ska du tänka på: 
  • Vem står bakom den här informationen? Vilken kompetens har de?
  • Stämmer informationen eller är den felaktig? Se till att använda många olika källor och kolla så att de stämmer med varandra. 


Varför är NE och Landguiden pålitliga?
NE är ett uppslagsverk på nätet. Ett uppslagsverk är som en ordbok - man kan söka upp händelser, personer m.m. och få dem förklarade. De som skriver texterna på NE är experter på olika ämnen - det kan vara forskare, lärare eller andra som kan mycket om ämnen som historia, politik, statsvetenskap etc. Wikipedia är ett annat slags uppslagsverk - skillnaden är att på Wikipedia kan alla skriva texterna, så där vet man inte om personen som skrivit vet något om ämnet eller om de bara hittar på, gissar eller har fel.

Man måste vara inloggad på NE för att kunna söka där, och när du är på skolan så är du alltid inloggad på NE om du går via bibliotekets webbsida. Den hittar du på Kunskapsporten (skolans hemsida).

Landguiden är en databas för information om länder och internationella konflikter. Det är utrikespolitiska institutet (UI) som står bakom Landguiden. Om man vill ta reda på mer om den som ligger bakom en webbsida etc så kan man leta efter "Om"-avsnitt på hemsidan - ofta står det längst upp eller längst ner på sidan. Det är viktigt att veta vem som står bakom en text för att bedöma om den är pålitlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar