onsdag, november 22, 2017

Informationssökning: IS och omvärlden

När det gäller samhälleliga frågor är källkritiken oerhört viktig. Den behöver vara en del av vår förståelse av omvärlden, annars riskerar vi att bygga våra åsikter och uppfattningar på väldigt lösa grunder.

Till den här uppgiften går vi därför igenom de grundläggande källkritiska kriterierna - alltså de saker man tittar på när man är källkritisk.

Det finns 4 grundläggande kriterier: 

ÄKTHET
TID
BEROENDE
TENDENS

ÄKTHET = om information stämmer, är påhittad eller felaktig, och om källan är det den utger sig för att vara

TID = hur gammal eller ny källan är, eller hur nära en händelse källan ligger. Ibland är det bra med källor som är nära händelsen i tid, även om det betyder att källan är gammal. I andra fall är det viktigt med nya källor, t.ex. när det gäller statistik.

BEROENDE = om olika källor är kopplade till varande eller inte. Det är en bra princip att använda flera källor, men om de källorna alla hänvisar till varandra eller tar sin information från samma ställe så är de inte oberoende av varandra.

TENDENS = om informationen är vinklad på något sätt. Det kan handla om att det finns politiska, religiösa, ekonomiska eller ideologiska intressen av att ge ett visst perspektiv på frågan. Om en källa är väldigt mycket vinklad så är den tendetiös - dvs. har hög tendens.


Man kan lägga till ett till kriterium som inte riktigt täcks in av de fyra grundläggande, och det är kriteriet KUNNANDE. Det handlar om vem som faktiskt kan något om ämnet. Är personen som intervjuas expert? Vilken kompetens, utbildning etc. har den personen?


För att använda de här kriterierna så behöver man ställa frågor till sina källor, och tänka kring det man läser/ser. Det är viktigt att man gör detta MEDAN man söker och läser - inte efteråt. Om man gör det efter att man har valt ut och läst, så blir källkritiken meningslös. Den ska vara en del av ditt urval.

I exemplet som vi tittade på på lektionen pratade vi t.ex. om vilka forskare som intervjuades, om deras forskningsområden var relevanta för ämnet och hur man lätt tar reda på det genom att googla.


Här kan du söka för den här uppgiften: 

För att hitta bra och trovärdig information är det viktigt att du söker på relevanta ställen.

Artikelsök
Landguiden
AV-Medias filmer
Böcker på skolbiblioteket

Artikelsök är en databas du har stor användning för inom samhällskunskapen.

Här ser du två korta filmer om hur Artikelsök fungerar. Glöm inte att använda metoden Trunkering när du söker i databaser. Det ger mycket bättre resultat.


Introduktion till A-sök: 


Hur man använder trunkering: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar