I betygskriterierna för Samhällskunskap 1b: söka, granska och tolka information från olika källor.
I våras gick vi igenom källkritik i er Historia-kurs (gå gärna till det blogg-inlägget för att repetera!). Dem här gången ska vi titta mer på sökmetod - hur gör man för att på ett bra sätt söka, samla och sammanställa information?
Dokumentera ditt sökande och läsande!
En metod som visat sig vara väldigt bra är att, på valfritt sätt, föra anteckningar medan man söker och läser in sig. Det kan vara i form av en mindmap, en lista, en tabell - men tanken är att du skriver ner nya ord och begrepp, nya infallsvinklar och idéer.
Allteftersom din kunskap växer så växer din dokumentation, och till slut får du en bra översikt över det du har hittat och lärt dig. Det gör det lättare att komma ihåg och sätta igång på nästa lektion, och det ger dig också en överblick över ämnet när du ska skriva din text/ditt tal etc.
På så vis jobbar du med att samla och sammanställa information på ett strukturerat sätt. Du kan även skriva ner vilka sökningar du gör på olika ställen, så att du inte gör om samma sökningar.
Att använda olika källor
Många börjar söka på google, och det kan vara ett bra ställe att söka på. Men det räcker inte att bara söka där. För att visa att man kan söka måste man behärska fler sök-kanaler (Google söker ju inte av hela internet, utan endast delar av internet - och hur kan man säga att man har gjort ett bra urval om man väljer bort stora delar av den information som finns?).
Ni kommer långt med en databas som Artikelsök. Tänk på att använda er av trunkeringsmetoden - här ser ni en kort film som förklarar trunkering!
Ni kan även behöva titta på vetenskapligt material - det ger ju en bra tyngd i en argumentation. För det kan ni använda DiVA, som är ett arkiv för publikationer vid svenska lärosäten. Även det är en databas, så trunkering kan användas där också.
Var källkritiska mot er själva!
Redan när ni söker kan ni vara källkritiska, t.ex. genom att tänka på vilken slags tidskrift artikeln kommer ifrån, vem som talar/blir intervjuad och vad den personen kan/har för intressen osv.
Eftersom ni ofta söker på frågor där ni har egna åsikter, så är det även viktigt att vara källkritisk mot sig själv och se till att man tar in åsikter som både bekräftar och säger emot det man själv tycker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar