torsdag, september 07, 2017

Svenska språkförhållanden: Sökmetod och källkritik

Kurskriterier för Svenska 2: "eleven kan samla, sovra och sammanställa information från olika källor."

Alla vet nog vad söka innebär, men sovra är ett ovanligare ord. Det betyder att sålla, välja ut enstaka saker ur mängden. Man kan likna det vid en sil, som på bilden - fast man ska ha den i huvudet. Du tar del av stora mängder information, men du ska kunna sovra bland informationen och välja ut den information som dels passar till sammanhanget och som är relevant och pålitlig.

Detta innebär också att du måste leta fram betydligt mer information än du i slutänden kommer använda - eftersom du ska göra ett urval och använda det bästa av det du hittar.

Att sammanställa information innebär inte bara att du ska samla ihop namnet på källorna du har hittat, utan du ska också samla all den information som källorna innehåller. Du behöver en struktur för att hantera innehållet från flera olika källor.

Och slutligen står det att du ska använda flera OLIKA källor. Det betyder att du inte bara kan använda uppslagsverk, eller uppsatser - du måste medvetet använda olika sorters källor. Och här gäller det ju då att tänka ut vilka sorters källor som är mest lämpliga. Det innebär oftast att du måste söka via olika sök-kanaler.


Börja med att sammanställa
Du kanske tänker att man ska börja med att söka, men faktum är att grunden till en bra sökning är dina förkunskaper. Genom att tänka igenom vad du kan och vet, och skriva ner det, så lägger du grunden till en bra sammanställning av informationen. När du sedan söker så bygger du på den här dokumentationen - som kan ske i form av en mindmap, eller ett google-dokument.

En god idé kan vara att jobba tillsammans här, brainstorma kring ämnet och samla förkunskaper. Det ger dig också massa sökord att använda.


Sök många gånger, med olika ord
Börja gärna med breda sökningar, dvs. där du använder få sökord, i t.ex. Google eller uppslagsverk. När du hittar ny information/nya idéer - skriv in dem i din förkunskaps-dokumentation. Sen gäller det att testa flera olika sökningar, kombinera olika ord OCH att söka på flera olika ställen.

Om mitt ämne är "modersmål och andraspråksinlärning" så kanske jag börjar med att söka på modersmål för att få lite definitioner och förklaringar. Sen kan jag kombinera massa olika ord baserat på min mindmap: andraspråksinlärning, undervisning, arabiska (eller annat språk), Sverige, skola, utmaningar, svårigheter osv. Jag får upp olika saker varje gång jag söker.

Du måste röra dig utanför Google - det hör till att kunna det när man pluggar på gymnasiet och uppåt. Använd t.ex.
  • Artikelsök
  • NE
  • Landguiden
  • Uppsatser via t.ex. DiVA
  • Filmer från AV-Media
Du hittar alla dessa på bibliotekets webbsida.


Var källkritisk medan du söker, inte efteråt
Poängen med källkritik är att man är det under tiden man söker - att man läser det man hittar och granskar det INNAN man väljer ut vilka källor man ska använda. Om man väntar med källkritiken till efteråt, när man redan har valt ut vilka källor man ska använda sig av, då förlorar källkritiken sin poäng. Den är ju till för att du ska avgöra om en källa är relevant, pålitlig etc. Det är metoden du använder för att sovra (som det står i kursplanen att du ska kunna när kursen är slut).

Slutligen - tänk på att man alltid kan utvecklas och förbättras. Se till att träna på att söka och granska, och bli bättre och bättre på det. Ju mer du tränar, desto lättare kommer det att bli för dig att tänka kritiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar