måndag, oktober 09, 2017

Grundläggande informationssökning för åk 1


Er uppgift är att hitta research inför att ni ska hålla en guidning i London, och för att guida i en så historisk, kulturell och stor stad som London krävs det att man är inläst. Det gäller också att ha rätt info - det finns alltid någon i sällskapet som är en besserwisser och påpekar om du har fel, eller ställer kluriga frågor. Detta kräver alltså ordentligt sökande, så du hittar all relevant info, samt kritiskt förhållningssätt så du inte använder felaktig info.

Google

Oavsett om du går i skolan, pluggar eller jobbar så använder du Google för att hitta information. Det är ofta vår dörr till internet. Så att veta grunderna i hur Google fungerar borde vara allmänbildning. Har du tänkt på hur Google väljer ut just den informationen du får fram? Varför kommer Wikipedia först?

Googles träfflista styrs, såvitt vi vet, av: 
  • din sökhistorik - vad du sökt på, klickat på och hur länge du var på en sida
  • andras sökhistorik
  • antal klick - populär sajter (t.ex. Wikipedia) kommer högt upp
  • antal länkar till och från en sida
  • geografisk placering - svenskar får upp andra saker än ryssar
  • sökordets placering på sajterna
Faktorer som INTE påverkar i den grad många tror:
  • "bäst sidor hamnar högst upp" - Google gör ingen granskning
  • "man betalar för att hamna höst upp" - gäller endast annonser, och då står det "annons" under
Att vi styrs så mycket av tidigare sökningar m.m. innebär att våra åsikter och intressen i hög grad påverkar vilken information vi får fram via Google. Detta kallas FILTERBUBBLA - att vi får information som bekräftar våra åsikter och intressen, istället för information som motsäger dem. Detta gör det jätteviktigt att inte bara använda Google när man söker på komplicerade ämnen. 

Google är inte en källa - och söker inte av hela internet
Google kan endast söka på vissa delar av internet, den synliga webben - webbsidor, publika uppslagsverk, bloggar m.m. Om man vill hitta andra slags källor, som tidskriftsartiklar, böcker, viss forskning, dokumentära filmer m.m., så måste man leta på den djupa webben - t.ex. databaser och kataloger. 


En bra sökmetod

Att ha en bra sökmetod är A och O för att skriva/genomföra bra skoluppgifter - det påverkar mer än du tror. Dessutom står det i kursplaner, examensmål och läroplanen i stort att man på gymnasiet ska träna på att söka, granska och sammanställa information från olika källor.

Steg 1 - dina förkunskaper
En bra sökmetod börjar i din hjärna - med dina förkunskaper. Därför bör du, innan du börjar söka, fundera på vad du kan om ämnet. Ni ska nu jobba med staden London och du ska läsa in dig på det du ska guida om. Börja med att skriva ner det du kan/kommer att tänka på om London och vilka frågor/infallsvinklar du kommer på.

Steg 2 - breda sökningar
De första sökningarna du gör får gärna vara breda - dvs. du söker på London eller London turism i stort och ser vad du hittar. Detta ger dig mer kött på benen om vad det finns att veta om ämnet. Google och uppslagsverk som NE och Wikipedia är bra för dessa sökningar.

Steg 3 - smala sökningar, olika källor
Smala sökningar innebär att man kombinerar ord och därmed får fram mer specifik information. Det kan t.ex. handla om "London trädgårdar" eller "London punk historia". Oavsett var du söker så behöver du använda olika sökord och kombinationer av ord för att få fram bra information. Här kommer din förkunskapskarta väl till pass, för där har du ju skrivit upp olika ord, infallsvinklar m.m. Fortsätt fylla på med den nya informationen du hittar!

Du behöver röra dig utanför Google och Wikipedia för att hävda att du har en sökmetod och att du använder olika källor. Exempel på andra sök-ställen är Landguiden, Artikelsök och bibliotekskatalogen.

Vad är Artikelsök?
Artikelsök är ett exempel på hur man hittar annan information än den som Google kan söka fram. Det är en databas där man kan söka på tusentals artiklar från dagstidningar och tidskrifter. Alla artiklarna finns inte att läsa digitalt - mycket bra information är inte fritt tillgänglig eftersom den kostar pengar - men då kan man beställa dem via biblioteket.

I de här filmerna kan du repetera hur Artikelsök fungerar:

  



  • Nationalencyklopedin (NE) - du är automatiskt inloggad på skolan, för att jobba hemifrån skapar du personligt inlog
  • Landguiden - information om olika länder, konflikter m.m.
  • AV-Medias katalog (du skapar eget inlog)
  • Bibliotekets länklista inom olika ämnen

Det finns inga dumma frågor - om du behöver hjälp med informationssökning är du välkommen att fråga oss bibliotekarier!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar