tisdag, augusti 22, 2017

Gymnasiearbetet

Alla elever ska göra ett gymnasiearbete under sitt tredje år, men dessa arbeten kan se väldigt olika ut och beror på vilket program man går. Men gemensamt för alla är att de ska spegla det du har lärt dig inom ditt program på gymnasiet. Det innebär att man måste vara strukturerad och ha tänkt igenom sitt arbetsområde, och man måste även visa de kunskaper inom informationssökning och källkritik som man har tränat på under sin gymnasietid. 

Här ger vi dig en handledning kring hur du kan lyckas med ditt gymnasiearbete. 

Innan du börjar söka:

Börja med att rita upp ditt ämne!
  • Skriv ner vad du vet inom ämnet i stort och vad du tänker på när du tänker på ämnet - börja brett!
  • Bolla idéer med någon annan!
  • Skriv ner vilka frågetecken du har, saker du undrar
  • Gör en bred sökning - alltså googla eller sök i uppslagsverk på ämnet. Läs!
  • Skriv ner vilka begrepp och nya tankar du får fram när du söker
  • Gör nya sökningar utifrån vad du får fram. Artikelsök kan vara ett bra ställe att söka på i det här läget. (Se lista på sökställen längre ner).
Att rita upp sitt ämne görs med fördel i en mindmap, antingen på papper eller digitalt. Se nedan!


När du har ritat upp ditt ämne: 

Avgränsa dig!
  • Titta på din mindmap:
    • Vilka olika infallsvinklar till ämnet har du med? 
    • Vad intresserar dig mest inom ämnet?
  • Välj en infallsvinkel och formulera syfte och frågeställning - vad vill du undersöka? Sök information inom det området. 
  • Tänk över vilken sorts information du behöver och var du hittar den - kanske behöver du forskningsresultat, gamla dokument eller intervjua någon insatt. 
  • Fortsätt skriva ner nya begrepp och idéer som du hittar - gärna i en ny mindmap!
  • Tänk på att inte bara samla på dig material - du måste läsa också. En bra teknik kan vara att samarbeta med andra som skriver om liknande saker - träffas regelbundet och beskriv för varandra vad ni har lärt er/hittat/kommit fram till! Man lär sig mycket av att uttala sina tankar.

Ställen att söka på: 

Breda sökningar:
När du har avgränsat dig kan du söka på samma ställen som ovan, fast tänk på att vara mer specifik i dina sökord. Kombinera olika ord och begrepp istället för att bara söka på "demokrati". Ta hjälp av din mindmap.  
Vetenskapligt material: 

Såhär kan en Mindmap se ut:
Här ser man både det som man redan känner till/kommer att tänka på om demokrati när man börjar - och sådant som man hittat vid breda sökningar t.ex. i Wikipedia eller Britannica online. En mindmap blir egentligen aldrig färdig utan kan alltid byggas på, och när man hittar ett område man vill fördjupa sig i kan man gärna göra en ny mindmap för det området. 


När du börjar rita upp ditt ämne är det oftast nyttigast att börja brett, d.v.s. inte avgränsa dig för tidigt - då kan man missa intressanta saker. Börja därför med ett brett ämne såsom Demokrati, Barnomsorg eller Cancer. Om du redan på förhand vet att du vill skriva om en viss typ av cancer eller barnomsorg för en viss ålder så kan du börja där. 

Exempel på avgränsning:

Allteftersom du ritar upp ditt ämne och söker information hittar du infallsvinklar som man kan fördjupa sig i. Genom att fördjupa/avgränsa dig så kan du under gymnasiearbetets tid bli expert på ett litet område. Såhär kan en avgränsning se ut: 


Tänk på: 

Att förarbetet, när du söker och läser om demokrati i stort, är något du har nytta av. Det gör att du blir inläst och har en grund att stå på i din avgränsning. Egentligen skulle man kunna vända på den här "tratten" du ser på bilden, så att det syns vilken plattform du har under dig när du börjar brett och läser in dig innan du väljer fokus. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar