tisdag, november 08, 2016

Creative Commons

Upphovsrättslagen innebär att ägaren till en bild eller text äger sitt verk och därmed också bestämmer på vilket sätt det får användas av andra. Upphovsrätten gäller alltid - även om det inte står någonting - vilket innebär att man faktiskt måste fråga om lov innan man använder den där fina bilden på sin blogg.
De senaste 10-12 åren har det blivit vanligare att man använder sig av Creative commons (CC), åtminstone när det gäller publicering av material på nätet. CC innebär att upphovsmannen redan från början anger hur använda hens material. På så vis slipper man kontakta upphovsmannen varje gång man hittar något man vill använda - man ser direkt vad man får och inte får göra med bilden, låten eller filmen.
För att detta ska fungera består CC av olika licenser som anger vad användaren får och inte få göra. Det finns 6 olika licenser; här ser du hur de ser ut och vad de står för:



Erkännande (på engelska By): man får göra vad man vill med materialet så länge man hänvisar till upphovsmannen. Detta är grunden för alla de andra licenserna.


Erkännande, Dela lika (eng: Share Alike): man får göra vad man vill men om man ändrar på materialet så måste man publicera det med samma cc-licens som originalet. 


Erkännande, Inga bearbetningar (eng: No derivative): Man får inte ändra på något i materialet utan får endast använda det så som det ser ut i original. 


Erkännande, Icke kommersiell (eng: Non Commercial): Man får inte använda materialet i vinstdrivande syfte, alltså så att man tjänar pengar på det. Annars får man göra vad man vill. 


Erkännande, Icke kommersiell, Dela lika: Man får inte tjäna pengar på materialet, och man måste publicera det med samma cc-licens som originalet. 


Erkännande, Icke kommersiell, Inga bearbetningar: Man får inte tjäna pengar på materialet, och man får inte ändra på originalet. 

För alla licenser gäller att man måste ange upphovsmannen! För mer detaljerade beskrivningar av licenserna, gå till www.creativecommons.se/om-cc/licenserna/


Du kan också titta på den här filmen, som förklarar vad licenserna står för och hur CC fungerar.


Här kan du söka på CC-material:

  • Google bildsök: klicka på Sökverktyg - Användningsrättigheter
  • CC Search 
  • Jamendo - sök CC-licensierad musik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar