tisdag, november 08, 2016

Vad är upphovsrätt? Och vad innebär den för dig?


Om jag ska göra ett bildspel om en konstnärs liv och verk - kan jag bara googla fram bilder på hens tavlor på nätet och använda dem? Hur vet jag egentligen vad som är lagligt, när det kommer till att använda olika slags material, oavsett om det handlar om bild, film, musik, youtube-klipp eller information?
Allt material som har framställts av någon ägs också av denna personen. Detta regleras i en lag som heter Upphovsrätt. Men vad innebär den egentligen?

Upphovsrätten kan sammanfattas i dessa punkter:

  • är den lag som anger vilka rättigheter upphovsmannen har.
  • gäller i 70 år efter att upphovsmannen har avlidit.
  • innebär att man inte får använda materialet utan upphovsmannens tillstånd.
  • är till för att skydda den som skapar något så att andra inte kan stjäla det, reproducera det eller göra något annat med det som upphovsmannen inte godkänner.
  • gäller alltid! Även om man inte ser någon copyright-symbol gäller alltid upphovsrättslagen.
Innebär det verkligen att man alltid måste fråga upphovsmannen om lov för att t ex använda en bild? Ja, nästan. Om inte ägaren redan från början har angett att/hur materialet får användas, t ex genom Creative Commons (läs mer här). Dessutom kan du, så länge du håller på med ett skolarbete, få göra vissa saker utan att fråga om lov. Här kan du läsa mer om vad du får göra i ditt skolarbete. Kolla källan/Skolverket har också mer information kring vad som gäller. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar