måndag, januari 30, 2017

Söka info om sjukdomsbehandling

Ni har fått i uppgift att sätta er in i en sjukdom och skriva om den sjukdomen, med fokus på hur behandlingen går till och att sätta sig in i känslan av hur det kan vara att kämpa mot en sjukdom. Det kan handla om vilka mediciner och behandlingar som finns, men även om det finns något som man kan göra utöver att vänta på operation och medicinering. Kan t.ex. fysisk motion, matvanor m.m. påverka sjukdomen?

På dagens lektion går vi igenom vilka olika ställen man kan söka på för att hitta bra information om detta. Om man inte kan så mycket om sjukdomen sen innan så brukar det alltid vara en bra idé att söka i ett uppslagsverk först, t.ex. Wikipedia. Då får man allmän information om sjukdomen. Men för den här uppgiften ska ni ju hitta mer djupgående information om behandling, och då behöver ni även göra andra sökningar.

Tips på ställen att söka:
  • Bibliotekskatalogen - ni kommer säkerligen att hitta böcker om sjukdomen, och dessa böcker brukar gå igenom vilka olika behandlingar som finns. Det kan även handla om livsvanor och annat som gynnar rehabilitering osv. 
  • Artikelsök - här kan man hitta artiklar i t.ex. medicinska tidskrifter som handlar om hur sjukdomar behandlas. Man kan även hitta intervjuer med personer som har en viss sjukdom. 
  • Uppsatser - här kan man hitta studentuppsatser som har gjort undersökningar och läst in sig på hur en sjukdom behandlas. Här finns även mycket andra källor i uppsatsernas referenslistor. 
 När ni söker i dessa tre kataloger/databaser kan ni använda er av ett knep som heter trunkering. Det innebär att man med en * efter ett ord söker på olika påbyggnader på det ordet. T.ex. cancer* söker på cancerbehandling, cancersymtom osv. Man får en bredare sökning helt enkelt.

Här hittar ni en repetition av genomgången ni fick i åk 1

Här ser ni hur Artikelsök fungerar:


Och här ser ni hur trunkering fungerar:


Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar