måndag, januari 16, 2017

Barn av sin tid: Sökning med mindmap

I den här svenskauppgiften ska ni läsa en bok ur litteraturhistorien och ta reda på hur boken är "ett barn av sin tid" - alltså, på vilka sätt är den formad av tiden då den skrevs?

För att göra detta kan ni behöva söka information både om författaren, boken och tiden. Ni ska börja med att göra en mindmap över det ni kan om boken, författaren och tidsperioden. Här använder ni er av er egen läsning av boken, det ni har gått igenom på tidigare svensklektioner om olika litterära epoker, och andra historia-förkunskaper.

För att visa hur ni ska göra så använde jag exemplet Pippi Långstrump av Astrid Lindgren. Hur är den ett barn av sin tid? Vi brainstormade i helklass om vad vi redan kan och vet om Pippi Långstrump - t.ex. vad som är den centrala handlingen i boken, vem författaren är, när boken är skriven och vad som hände under den tidsperioden.


Utifrån de olika sakerna som står på mindmapen kunde vi sen söka på olika ord i t.ex. Artikelsök. Där hittade vi t.ex. epoken "modernism" förknippad med boken. Det la vi då till i mindmapen och sökte vidare på.

Mindmapen fortsätter ni att arbeta med under hela arbetsgången. Den växer då och så småningom kommer ni att se de olika beståndsdelarna i er skrivuppgift.

Ställen att söka på:
Artikelsök
Alex författarlexikon
Studentuppsatser i DiVA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar