tisdag, januari 09, 2018

Sökmetod: att söka, samla och sammanställa information för argumenterade tal

I betygskriterierna för Svenska 2 står det att ni ska kunna samla, sovra och sammanställa information från olika källor.

Dokumentera hur du söker och läser
Det har visat sig vara väldigt bra är att föra anteckningar medan du söker och läser in dig kring ämnet. Förslagsvis kan det vara i form av en mindmap, men du kan även använda dig av en lista eller tabell. Tanken är att du skriver ner nya ord och begrepp, nya infallsvinklar och idéer.
Börja med att gå igenom vad ni har för förkunskaper kring ämnet ni valt att skriva om. Därefter jobbar ni vidare med att söka fram material. Vartefter din kunskap kring ämnet växer så växer också din dokumentation, och till slut har du så pass mycket material att du får en bra översikt över det du har hittat och lärt dig. Det gör att din startsträcka för att komma igång på nästa lektion blir kortare samtidigt som det ger dig en bra överblick av ämnet när du ska ska skriva ditt argumenterande tal. Det är på detta vis du jobbar med att samla in och sammanställa information på ett strukturerat sätt. Kom ihåg att även anteckna dina sökord och sökordskombinationer så undviker du att göra om samma sökning.

Att använda olika källor
Många börjar söka på Google, vilket kan vara ett bra ställe att börja söka på. Men det räcker inte att bara söka där. För att ni ska kunna påvisa att ni kan söka måste ni behärska fler sök-kanaler, och välja att söka utanför Google, detta då Google bara söker av den ytliga/synbara delen av webben. Ni behöver alltså välja andra sökkanaler.
Ett förslag är databasen Artikelsök som ni kommer långt med. Kom ihåg att använda er av trunkeringsmetoden - här ser ni en kort film som förklarar trunkering!

För att ge er argumentation mer tyngd kan ni behöva hitta vetenskapligt material. En databas där ni kan göra det är DiVA, vilket är som ett slags arkiv för publikationer vid de svenska lärosätena.

Vill ni hitta fler förslag på sidor att leta information på kan ni kolla in på bibliotekets hemsida.

Var källkritiska mot er själva
Redan från början av ert sökarbete behöver ni komma ihåg att vara källkritiska. Exempelvis genom att tänka på vilken slags tidskrift artikeln kommer ifrån (om oss-sidan), vem som talar eller blir intervjuad och vad den personen kan/har för intressen osv. 

Det är även viktigt att ni är självkritiska mot er själva eftersom ni ofta söker på frågor där ni har egna åsikter. Så kom ihåg att få med åsikter som både bekräftar det ni själva tycker men likväl åsikter som säger emot er egna åsikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar