tisdag, maj 16, 2017

Biblioteksresurser för sökning om droger

För att hitta så bra information som möjligt, som inte bara har ett bra innehåll utan som är den bästa tänkbara informationen inom ämnet, så behöver man söka på fler ställen än Google - så att man vet att man har sökt bland olika sorters källor. T.ex. olika sorters tidnings- och tidskriftsartiklar, böcker, forskning m.m.

Här är några sökkanaler som finns via biblioteket som kan vara bra att använda, och som gör det lättare att hitta pålitlig information.

Artikelsök
Artikelsök är en databas som innehåller artiklar från olika tidningar och tidskrifter. Här finns allt från debattartiklar i dagspressen till djupgående reportage i facktidskrifter. Se filmen för att se hur Artikelsök funkar.


Eftersom Artikelsök är en databas så skiljer den sig lite från söktjänster som Google. Man kan behöva använda andra söktekniker. I den här filmen förklarar vi ett grundläggande knep som kallas trunkering, som innebär att man breddar sin sökning.


Andra ställen att söka på: 

Bibliotekskatalogen

DiVA (sök efter uppsatser och olika vetenskapliga publikationer vid svenska lärosäten)

Viktigt att komma ihåg är att man måste prova olika sökord och sökordskombinationer för att göra uttömmande sökningar. För gärna anteckningar vid sidan av när du söker - skriv upp var du sökt, vilka sökord, vilka nya sökord du får tips om när du hittar information. Snart har du nämligen gjort så många sökningar att du inte längre har koll på var du varit, vad du sökt på eller alla de olika aspekter av ämnet som finns.

Om du behöver hjälp med att hitta information, hör av dig till biblioteket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar