tisdag, maj 23, 2017

Samhällsproblem och källkritik

I samhällsproblemsfrågor finns många olika åsikter och perspektiv. Det kan t.ex. råda stor oenighet om varför problemet uppstår, hur det ska lösas och även huruvida det är ett samhällsproblem över huvudtaget. I sådana frågor är det extra viktigt att skilja på åsikter och fakta, på ogrundade och välgrundade resonemang.

Ett exempel som jag visade på lektionen var en radiosändning i P1 om vaccinering av barn, med anledning av det utbrott av mässling som skett i Stockholm. Man pratade i inslaget dels med en smittskyddsläkare och dels med en bloggande förälder som valt att inte vaccinera sitt barn. Läs mer om problematiken med att likställa två så olika källor med varandra i den här artikeln.

Det exemplet visar även på vikten av att identifiera den faktiska källan när man granskar information. I inslaget är det inte Sveriges radio som är ursprungskällan till informationen, utan snarare de personer som intervjuas. Det är därför deras kunnighet och perspektiv i frågan som man bör granska.

Det här är några viktiga frågor att tänka på när man läser om ett ämne med olika åsikter:
  • Vem säger detta och vad är deras kompetens? 
  • Finns det någon som säger emot? Vem/vilka är de? (Eller - om ingen säger emot, beror det på att alla är eniga eller att det bara inte lyfts i just den här källan?)
  • Vad är fakta och vad är åsikt? Finns det källor på det som sägs? Kanske undersökningar, studier, material från myndigheter, statistik, etc. Är källorna trovärdiga? (Här kan man t.ex. tänka på hur Trump hänvisade till Fox news om #lastnightinsweden). 
  • Glöm inte tidsaspekten - gamla källor kan vara inaktuella när det gäller samhällsproblem, speciellt statistik och faktauppgifter. 

Det är även viktigt att använda flera olika sorters källor för att få med olika perspektiv på frågan. Information kan se olika ut - det skiljer sig mellan webbsidor, böcker, artiklar. Det finns dessutom många olika sorters artiklar som går olika djupt in på ämnet: artiklar från dagstidningar, tidskrifter, debattartiklar, ledare/opinionsartiklar, forskningsartiklar.

Och för att få en bredd med olika slags källor behöver man söka på olika ställen. För just er uppgift ska ni använda artiklar av olika slag och då kommer Artikelsök väl till pass. Här ser ni en film som beskriver hur ni söker i A-sök.


På lektionen förklarade jag det här med trunkering, dvs den lilla stjärnan som man placerar efter ordstammen för att bredda sökningen. Om ni har glömt hur det fungerar, kolla på den här filmen.


Och som vanligt - om ni fastnar, vill bolla eller behöver hjälp med att hitta material - kom gärna förbi biblioteket så hjälper vi dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar