fredag, maj 19, 2017

Upphovsrätt och Creative commons

Vad är upphovsrätt?

Upphovsrätten är en lag som skyddar rättigheterna för den som skapar något (upphovspersonen). Internationellt kallas lagen för Copyright och det symboliseras av en cirkel med ett C i. Lagen gäller under personens livstid + 70 år efter personens död. Det innebär att upphovsrätten för DaVincis verk har gått ut, men inte för Picassos.

Lagen skyddar alltså upphovspersonens rättigheter, och det innebär att andra inte får kopiera upp, sprida eller tjäna pengar på verk som någon annan har skapat. Det kan handla om foton, målarkonst, filmer, musik, etc.

Hur får man använda upphovsskyddat material?

Man får använda upphovsrättsskyddat material för privat bruk, dvs hemma eller på sin egen dator/mobil. Men om man vill använda en annans verk så att det blir synligt för andra, t.ex. på en blogg eller en webbplats eller göra broschyrer eller trycka upp T-shirts - då måste man ha upphovspersonens tillstånd. Man får helt enkelt leta upp upphovspersonen eller hens kontaktuppgifter och fråga om lov. Ofta får man då som svar att det är ok (det kan vara bra att få skriftligt på det, t.ex. via e-psot), men ibland får man antingen svaret nej eller inget svar alls. Och då har man inte lagligen rätt att använda materialet. Man kan i värsta fall bli stämd eller få betala för användandet.

Creative commons

Men det finns en väg runt att be om lov hela tiden - nämligen att använda Creative commons-material. Creative commons (CC) är ett licenssystem som upphovspersonen kan välja att använda - det innebär att andra direkt kan se att de får använda materialet, och hur de får använda det.

Det finns 4 beståndsdelar av det här licenssystemet:
  • Erkännande (man måste ange vem upphovspersonen är - detta ingår i alla CC-licenser). 
  • Dela lika (om man ändrar på verket så måste man publicera det med samma CC-licens som när man hittade det)
  • Inga bearbetningar (man får inte ändra på verket)
  • Icke-kommersiell (man får inte tjäna pengar på verket)

De här fyra beståndsdelarna kan kombineras till 6 st olika licenser. I den här filmen förklaras det här med Creative commons och hur de olika licenserna ser ut och fungerar.

"Vad är creative commons", CC BY Webbstjärnan.

Som framgår i filmen så är det finurliga med de här licenserna att de dels är lagligt bindanden, men även att CC-material är sökbart.

Man kan t.ex. söka på CC-material via search.creativecommons.org.
Eller så kan man använda Googles bildsök och gå in på Sökverktyg - Användarrättigheter.
Sen finns det även specifika sajter för t.ex. bilder (Pixabay, Flickr), musik (Jamendo) m.m.

Vill du lära dig mer om Upphovsrätt och creative commons - gå in på biblioteket webbplats!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar