torsdag, november 15, 2018

Argumentation och informationssökning

Från kursplanerna:

I kursmålen för Samhällskunskap 1b står det att du som elev ska öva upp en "metod för att söka, kritiska granska, värdera och bearbeta information från källor i digital och annan form".

I betygskriterierna för Svenska 2 står det att eleven ska kunna "samla, svora och sammanställa information från olika källor", och i Samhällskunskap 1b står det att eleven ska kunna "söka, granska och tolka information från olika källor".

Varför olika källor?
Det här med olika källor är viktigt just för att vi behöver olika källor för att få en helhetsbild av en fråga. När det gäller argumentation så är ju tanken att man ska argumentera för sin sak - dvs. man ska övertyga. Då gäller det att ha bra källor till grund för sina påståenden, och visa att man är inläst och kan ämnet. Då blir det extra relevant att välja sina källor med omsorg och se till att källorna inte bara stämmer utan att de visar på kompetens och kvalitet.

Var ni ska söka
För att hitta källor av olika slag så behöver ni söka varierat. Google räcker inte, och som vi har gått igenom tidigare så kan man bara hitta vissa slags källor genom Google. Till den här och liknande uppgifter måste ni visa att ni kan söka utöver det. För det använder ni till exempel:

Artikelsök
DiVA
Bibliotekskatalogen

I samtliga dessa tre kan det vara bra att söka med trunkering, dvs. stjärnan (*) som öppnar upp för ändelser på ett ord. I artikelsök kan jag t.ex. söka på betyg* lära* för att hitta något som handlar om betygsättning och läranderesultat. Samma sak i DiVA för att hitta uppsatser och andra vetenskapliga publikationer som behandlar betyg och lärande. Det gäller att testa olika sökord och olika kombinationer av sökord för att hitta de bra källorna.

DiVA är jättebra, för om ni hittar en uppsats som behandlar ert ämne så finns det ofta många referenser i den uppsatsen som man kan söka upp och använda, och det finns bakgrundsavsnitt och diskussionsavsnitt som blir bra källor för er argumentation. Man läser inte hela uppsatsen, utan utgår ifrån innehållsförteckningen och läser vissa avsnitt.

Källkritik
Ta inte bara första bästa källan du hittar - fortsätt söka och välj ut de källorna där författaren är mest kunnig, som är mest uppdaterade osv. Fräscha upp din källkritik om du har glömt (klicka på din klass i den här bloggen och se vad vi har gått igenom innan). Tänk även på att vara självkritisk om du jobbar med ett ämne där du själv har starka åsikter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar