fredag, november 16, 2018

Grundläggande informationssökning åk 1

Till er uppgift i Besöksnäringen kommer ni behöva söka en hel del information. Uppgiften handlar om Hållbar turism.

Hållbar utveckling är ett ämnesområde där det finns mycket olika åsikter och påståenden. Här är det därför viktigt att man har trovärdiga belägg för sina påståenden! Se till att ni använda källkritiken (som vi gick igenom på engelskan) MEDAN ni söker - inte efter att ni har sökt och använt källorna, för då har ni ingen nytta av källkritiken. Ni behöver vara kritiska INNAN ni bestämmer er för att använda en källa. Det kommer även underlätta för er redogörelse av källorna till uppgiften.

Att tänka på vad gäller källkritik:

  • Vem är det som står bakom källan/säger detta? 
    • Vilken kompetens har den personen/organisationen? Är de kunniga? Har de relevant utbildning eller erfarenhet?
    • Har de något intresse i frågan, som gör att de kanske vinklar informationen?
  • Finns det andra källor som ger annorlunda syn på saken?

En del av bra källkritik är att tänka på VAR man söker. Man hittar nämligen olika slags källor av olika trovärdighetsgrad beroende på var man söker. Många nöjer sig med att använda Google, men det räcker inte för gymnasienivå. Man måste kunna söka på annat slags material för att påstå sig kunna söka. 


Varför inte bara Google?
Google söker bara av viss sorts information, nämligen sådant som finns på den öppna webben och som är fritt tillgängligt. Men det finns massor av information som vare sig ligger på öppna webben eller är fritt tillgänglig. Du väljer aktivt bort den information, som ofta är väldigt viktig och innehållsrik, om du bara googlar - och du kommer då basera dina kunskaper på otillräcklig information. 

Google anpassar också sökningarna så att de ser olika ut beroende på vem som söker: 
  • klickhistoriken påverkar - både vad jag själv och andra har klickat på. Google loggför även hur länge jag varit inne på en sida
  • sökhistoriken - både min egen och andras. 
  • sökordet spelar såklart roll - och om det ordet finns i sidornas rubrikavsnitt osv. 
  • antal länkar till och från en sida påverkar sökresultatet också
  • geografin spelar roll - man får olika sökresultat beroende på var i världen man är, eftersom klick- och sökhistorik ser olika ut i olika delar av världen. 
Många tror att folk betalar för att hamna högt upp på Google, men det stämmer alltså inte. Endast träffar som har ordet Annons under sig har betalat för att hamna där. 

Andra sökkanaler som ni behöver känna till och kunna använda
För att söka varierat måste ni alltså söka på andra ställen än Google. Till den här uppgiften finns det flera databaser som är användbara. Börja till exempel med Landguiden, där ni hittar information om länder och internationella konflikter m.m. Ni kan även komplettera med NE, som är ett uppslagsverk där olika forskare och ämneskunniga skriver artiklarna. 

För att använda Landguiden och NE behöver du gå via bibliotekets webbsida för att bli inloggad i databaserna. De är inte gratis eller fritt tillgängliga om man tex googlar på dem. 

Du kommer även behöva använda Artikelsök under din studietid och till den här uppgiften. Artikelsök är en databas för artiklar från tidningar och tidskrifter. Här måste man nästan använda en särskild sökteknik för att få fram bra material - det kallas trunkering. I den här filmen förklaras trunkering (precis som vi gick igenom på lektionen). 



Här hittar ni även en introduktion till Artikelsök: 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar