måndag, november 26, 2018

Sökmedetod och källkriktik kring Livsmedelsverkets nya riktlinjer

Uppgiften

Er uppgift är att skriva en argumenterade text kring Livsmedelsverkets nya riktlinjer om skolmaten och vad som ska säljas i skolkiosken. Er uppgift är väldigt tydlig vilket gör att ni har begränsat med information att söka fram till er text.

När man ska söka information är det viktigt att man utvecklar en bra sökmetod, som gör att du hittar det bästa tänkbara materialet inom det ämnet. Det är också viktigt med en bra sökmetod för att lära sig så mycket som möjligt om ämnet - ditt lärande börjar nämligen när du söker information.

Såhär går en bra sökmetod till:

1. Börja med din förkunskaper - vad kan du redan om det här ämnet? Kanske vet du rätt mycket eller så vet du väldigt lite. Skriv ner det du kan som på något sätt har med det här ämnet att göra.

Varför ska jag börja med mina förkunskaper? Om du har tänkt igenom vad du kan är det lättare att koppla ihop det med den nya informationen du kommer att hitta.

2. Börja med att hitta grundläggande information i t.ex. ett uppslagsverk. Med grundläggande information menar jag fakta om vad som hände: var, när, hur och vilka som var inblandade.

3. Dokumentera din sökning - skriv ner var du har sökt, vilka sökord du har använt och vilka användbar information du fick från källan du hittade. Skriv ner detta i ett eget dokument, och dokumentera varje gång du söker och läser information.

Varför ska jag dokumentera? För att du ska komma ihåg var du har sökt, vilka källor du har använt, vad de källorna sa, osv. Om du skriver ner användbar information medan du läser, så tränar du även på att sammanfatta informationen med egna ord.

4. En bra sökmetod bygger också på att man söker information på flera olika ställen. Man måste använda flera källor för att kunna påstå att man är insatt i ämnet. Detta har även med trovärdighet att göra. Om du bara har sökt information på ett eller två ställen, så vet du inte vilken annan viktig information du har missat.

För att söka på olika ställen kan du ta hjälp av bibliotekets webbplats. Där finns NE, Languiden, AV-Media, och flera andra databaser och webbplatser att använda. Där kan du även söka efter böcker i bibliotekets katalog.

En sista sak som är viktig i en bra sökmetod är att veta vem man ska vända sig till om man inte hittar information. Kom t.ex. till oss på biblioteket så hjälper vi dig!

Källkritik

En bra sökmetod betyder också att man är kritisk, genom att ställa frågor till de källor man hittar. Det är t.ex. viktigt att tänka på vem som står bakom en källa. Om jag t.ex. letar information om en sjukdom, då spelar det stor roll om personen bakom informationen är en läkare eller någon utan medicinsk utbildning som bara är intresserad. Det gäller att hitta information som är skapad av experter och kunniga.

Man ska också tänka på att en del information är vinklad. Det betyder att den som står bakom informationen vill påverka dig på något sätt. Kanske vill de tjäna pengar eller få dig att tycka och tänka på ett visst sätt.

Slutligen kan man även tänka på tiden. Det kan vara viktigt att informationen inte är för gammal, eller att den skrevs vid en viss tid. Detta beror på vilket ämne du letar information om.

Att se till att använda många källor är ett bra första steg mot en bra källkritik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar