onsdag, november 14, 2018

Grundläggande informationssökning åk 1

Google

Google är vår dörr till internet, så att i grunden veta hur Google fungerar är väldigt viktigt. Det är oftast Google du använder för att hitta information oberoende av om du går i skolan eller jobbar. Google styrs av det du har sökt på innan, det vill säga din sökhistorik, men även andras sökhistorik, hur länge du stannar på en sida med mera.


Vi styrs mycket av våra tidigare sökningar, vilket innebär att våra åsikter och intressen i hög grad påverkar vilken information vi får fram via Google. Detta kallas FILTERBUBBLA - att den information vi får fram bekräftar våra åsikter och intressen, istället för information som motsäger dem. Detta gör att det är mycket viktigt att man inte bara använder Google när man söker på information kring komplicerade ämnen, utan går vidare till andra sidor.


Google är inte en källa - och söker inte av hela internet
Google kan endast söka på vissa delar av internet, den synliga webben - webbsidor, publika uppslagsverk, bloggar m.m. Om man vill hitta andra slags källor, som tidskriftsartiklar, böcker, viss forskning, dokumentära filmer m.m., så måste man leta på den djupa webben eller den osynliga webben - t.ex. databaser och kataloger som finns bakom lösenord.


En bra sökmetod

För att skriva och genomföra bra skoluppgifter behöver man ha en bra sökmetod, då detta påverkar mer än du tror. Tittar du i kursplaner och läroplaner för gymnasiet står det att man ska träna på att söka, granska och sammanställa information från olika källor.


Steg 1 - dina förkunskaper
En bra sökmetod börjar i din hjärna - med dina förkunskaper. Därför bör du innan du börjar söka, fundera på vad du kan om ämnet. Börja skriva upp detta som en så kallad mindmap. Detta bildar en bra grund för dina sökningar och sökord. Mindmapen kan du göra för hand eller via någon digital källa.

Steg 2 - sökord
Till den här uppgiften är det bra om ni utgår från uppgiften och samlar ihop olika sökord att jobba med. Tänk på att samma ord kan uttryckas på olika sätt, så ni inte kör fast och inte hittar rätt direkt. Prova att leta fram synonymer och att söka med dessa för att bredda ditt sökområde.


Steg 3 - breda sökningar
Dina första sökningarna du gör får gärna vara breda - dvs. du söker på allmänna ord inom ämnet. Här är Google och uppslagsverk som NE och Wikipedia är bra för dessa sökningar.


Steg 4 - smala sökningar, olika källor
Smala sökningar innebär att man kombinerar ord och därmed får fram mer specifik information. Oavsett var du söker så behöver du använda olika sökord och kombinationer av ord för att få fram bra information. Här kommer din mindmap bra till pass, för där har du ju skrivit upp olika ord, infallsvinklar m.m. Fortsätt fylla på med den nya informationen du hittar! Det är även här du håller koll på vilka kombinationer du sökt med och vad du fick för resultat.


Du behöver röra dig utanför Google och Wikipedia för att hävda att du har en sökmetod och att du använder olika källor. Du ska därför även använda t.ex. Artikelsök.

Vad är Artikelsök?
Artikelsök är ett exempel på hur man hittar annan information än den som Google kan söka fram. Det är en databas där man kan söka på tusentals artiklar från dagstidningar och tidskrifter. Alla artiklarna finns inte att läsa digitalt - mycket bra information är inte fritt tillgänglig eftersom den kostar pengar - men då kan man beställa dem via biblioteket.

Kom ihåg att jobba med *=trunkeringen och längden på orden, och att bygga ihop flera olika ord när ni söker.


I de här filmerna kan du repetera hur Artikelsök fungerar.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar