fredag, november 23, 2018

Enskild fördjupning av en historisk person

Uppgiften går ut på att fördjupa sig i en historisk person från 1800-talet, och redogöra för hur den personen har bidragit till historien. För detta kommer ni behöva använda er av de kunskaper och sökmetoder som vi har gått igenom tidigare.

Ni ska kunna förhålla er källkritiskt till källorna ni använder, så ett oslagbart tips är att använda sig av källor som man vet från början är granskade och mer trovärdiga. Ett sådant exempel är NE. Börja där! (Tänk på att du måste gå till NE via bibliotekets webbsida för att bli inloggad).

Artikelsök
Man hittar även mycket bra information i olika tidskriftsartiklar, och de hittar man i Artikelsök. I Artikelsök kan det vara så att ni behöver trunkera för att få fram bra träffar.

Trunkering innebär att man sätter en * efter ordstammen/ordet - då söker man inte bara på ordet utan även på olika påbyggnader. Det kan även vara bra om man är osäker på hur något stavas.

När det gäller Artikelsök så finns många artiklar att läsa direkt där, men inte alla. Det beror lite på ämnet. De som inte finns att läsa kan man beställa via biblioteket - se därför till att börja tidigt med Artikelsök, så att du hinner få hem relevanta artiklar i tid.

Läsa och söka
Till en sådan här uppgift måste man läsa en del. Det är ofta lockande att söka på sin person och så fort man hittar något börja skriva på uppgiften, men det är inte någon särskilt bra metod för lärande. Gör istället så att du:

1. Söker (på väl valda ställen, där du kommer hitta info som du har stor användning av)
2. Läser det du hittat, anteckna gärna medan du läser så har du lättare att komma ihåg och få överblick över vad olika källor innehåller.
3. Söker vidare för fler källor.
4. Läser dessa.
5. Nu kan du börja skriva på din text.

Uppgiften kräver att du kan visa för Jesper hur du har sökt och tänkt kring dina källor. Visa att du inte bara har valt första bästa källa, utan att du har tänkt till utifrån de källkritiska kriterierna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar